De belangrijkste funktie van een baby muts is om je kindje warm te houden maar niets is zo onweerstaanbaar als het zien van een baby met een warme muts. De kosten voor deze kleine accessoires zijn betaalbaar en het is een goede investering voor de gezondheid van je pasgeboren kindje. Tegelijkertijd geven ze je kleintje een schattig uiterlijk waardoor ze ook nog eens een leuk leuke modeaccessoires in de baby gaderobe zijn.
Het beste koop je babymutsjes al voor de geboorte van je kindje zodat je je newborn na de geboorte meteen een mutsje op kan zetten.

Waarom is een babymuts belangrijk? 

Je kindje ziet er meest lief uit met een muts maar naast dat babymutsjes goed staan, houden ze je kindje warm en geven ze hem of haar bescherming tegen te veel afkoelen. Het wordt zelfs aanbevolen om jouw kindje in zijn of haar eerste paar levensweken ook binnenshuis een babymutsje op te zetten.
Vaak krijgen baby's na de geboorte meteen al een mutsje op. Dit wordt gedaan omdat een pasgeboren kindje zijn temperatuur nog slecht zelf kan reguleren. Via het hoofje kan een baby dan gemakkelijk afkoelen. Bovendien is het hoofdje na de geboorte nog nat wat het afkoelen versnelt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 
Naast dat het voor baby's moeilijk is om zichzelf gooed op temeperatuur te houden, hebben ze relatief gezien ook een vrij groot hoofd ten opzichte van de rest van hun lijfje. Het hoofd beslaat dus een groot deel van het totaal huidoppervlak van een baby. Dit geeft dat je kindje veel warmte via zijn hoofje verliest zelfs als het helemaal niet koud is! Een mutsje helpt jouw kindje dus om lekker warm te blijven. 

Na die eerst paar weken kan je baby zichzelf al beter op temperatuur houden maar buiten blijft een babymutsje belangrijk. Baby's in een wagen of maxicosi bewegen niet zoveel waardoor het moeilijk is om zichzelf warm te houden. Jezelf warm houden kost bovendien veel energie en dat heeft je kindje ook hard nodig om goed te groeien. 
Natuurlijk houd je rekening met het weer en de temperatuur buiten alvorens je je kindje een babymuts op geeft. Je wilt natuurlijk ook niet dat je kindje oververhit raakt doordat hij zijn te veel aan warmte niet kwijt kan.

Wat zijn de opties bij baby mutsen?

Er zijn veeverschillende stijlen en materialen waaruit je kunt kiezen bij het kopen van babymutsen. Sommige zijn gemaakt van katoen en andere van fleece; er zijn zelfs mutsen met bontranden. Afhankelijk van de stijl die je kiest, kun je babymutsjes krijgen in verschillende kleuren en designs.
Voor een pasgeboren kindje is een katoenen mutsje het fijnst. Katoen voelt zacht aan en zit dus lekker comfortabel. Een fijne eigenschap van katoen is ook dat het goed ademt en vocht op kan nemen Het wordt onder het mutsje daardoor niet snel broeierig. 
Bij Babymerkkleertjes.nl kun je verschillende katoenen newborn babymutsjes vinden.
Voor de wat oudere baby's kun je ook kiezen voor een muts van fleece of een gebreid model. Deze zijn vaak wat warmer en daarom perfect voor buiten bij koudere dagen.
Verder kun je kiezen uit een eenvoudig rond model of een helm model waarbij de oren goed bedekt zijn. Daarnaast zijn er ook leuke modellen met bijvoorbeeld oortjes, knoopjes op de hoeken of een pompom bovenop.

Welke maat babymuts heb ik nodig?

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat de muts de juiste maat heeft, want te krappe mutsen kunnen oncomfortabel zijn voor je kindje.
Vaak komen de maten van de babymuts overeen met de kledingmaat van je kindje. Voor een pasgeborene kies je dan voor maat 50-56. Soms hebben babymutsjes ook één maat die dan geschikt is voor maat 50 t/m 68.
Het kan ook zijn dat de maat van het mutsje de hoofdomtrek van je kindje aanduidt. De hoofdomtrek van een pasgeboren kindje is ongeveer 37 cm.